DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a promulgat vineri legea prin care singura modalitate de votare la alegerile prezidenţiale de anul acesta va fi votul prin corespondenţă, informează dpa şi Reuters, citând surse oficiale, scrie agerpres.

Controversatul proiect de lege a fost aprobat de către parlament joi, după ce a provocat tensiuni în cadrul majorităţii aflate la guvernare şi a stârnit critici puternice din parte opoziţiei.


Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Franţa

Executivul polonez a acceptat miercuri că votul prin corespondenţă nu poate fi organizat duminică, conform planificării, precizând că va fi anunţată în curând o nouă dată.

Parlamentarii polonezi au cerut vineri demiterea membrului guvernului însărcinat cu organizarea scrutinul prezidenţial duminică, după ce partidul de guvernământ a declarat în mod neaşteptat că scrutinul nu poate avea loc din cauza pandemiei.

„Astăzi începem un proces de tragere la răspundere a celor care sunt responsabili pentru penibilul alegerilor prezidenţiale” a declarat presei Boris Budka, şeful formaţiunii de centru Platforma Civică. Partidul va cere parlamentului un vot de neîncredere în vicepremierul Jacek Sasin, responsabil de pregătirea alegerilor. O altă formaţiune politică a sesizat biroul procurorului general solicitând informaţii privind existenţa unei baze legale pentru votul prin corespondenţă.

Citește și : Peste 270.000 de decese de COVID-19, în întreaga lume

Conform unei înţelegeri între Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi Jaroslaw Gowi, partenerul său de coaliţie, nu vor mai avea loc alegeri prezidenţiale pe 10 mai. Curtea Supremă va declara nevaliditatea acestui scrutin, urmând ca preşedintele camerei inferioare a parlamentului să anunţe o nouă dată.

Nu a fost înaintată o dată certă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, dar un oficial PiS a menţionat ca posibilă data de 12 iulie.