DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a declarat că şi-ar putea utiliza dreptul de veto pentru a se opune modificărilor propuse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) şi care ar fi în favoarea partidelor politice mari în alegerile din 2019 pentru Parlamentul European, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Parlamentul polonez a aprobat în iulie o lege electorală modificată care favorizează partide mari precum PiS şi pe cel mai mare grup de opoziţie Platforma Civică (PO), dar care dezavantajează grupuri mai mici sau persoane fizice.


Citește și: Senatul argentinian respinge legalizarea avortului

„Nu văd nevoia unei astfel de limitări fundamentale a accesului în Parlamentul European. În practică, aceasta elimină partidele mai mici. Pun sub semnul întrebării acest lucru din punct de vedere al democraţiei”, a spus Andrzej Duda într-un interviu pentru Dziennik Gazeta Prawna. „Înclin puternic spre blocarea acestei propuneri”, a subliniat el.

Duda este un aliat al PiS, dar posibilul său veto ar marca o altă turnură în relaţiile sale cu partidul de guvernământ, care au fost volatile după ce preşedintele s-a opus, în mod neaşteptat, unor controversate proiecte de lege destinate reformării sistemului judiciar, în urmă cu un an.

Patru mici partide din Polonia i-au cerut vinerea trecută preşedintelui să se opună prin veto unei reforme a modului de scrutin care le interzice practic accesul în Parlamentul European, au relatat agenţiile de presă AFP şi PAP. Cele patru partide sunt formaţiunile parlamentare Kukiz ’15 (antisistem) şi Partidul Poporului Polonez (PSL), precum şi partidele extraparlamentare Împreună şi ‘Dreptul Republicii’.

Citește și: Paradisul din Indonezia a fost lovit de un nou cutremur puternic

Reforma respectivă, dorită de PiS, aflat la guvernare, a fost aprobată de Senatul polonez şi mai trebuie doar să fie promulgată de preşedintele Duda pentru a intra în vigoare.

Pentru PiS, reforma trebuie să simplifice sistemul aflat în vigoare, extrem de complex, şi să îmbunătăţească reprezentarea regiunilor mai puţin populate.

Următoarele alegerile europarlamentare se vor desfăşura între 23 şi 26 iunie 2019. În Polonia, ele preced cu câteva luni alegerile legislative, care vor avea loc în toamna anului viitor.