DISTRIBUIȚI

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit-o luni pe Malgorzata Manowska(foto) la conducerea Curţii Supreme a ţării, generând preocupări că această instanţă, care este cea mai importantă din ţară, se va supune majorităţii guvernamentale,relatează dpa, potrivit agerpres.

Noua preşedintă a Curţii este considerată a fi un colaborator apropiat al ministrului justiţiei, Zbigniew Ziobro, şi a ocupat o poziţie importantă în Ministerul Justiţiei în timpul primului mandat al acestuia în executiv.


Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

Manowska a fost prezentată sâmbătă drept unul dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Curţii Supreme, după şase zile de deliberări intense în rândul judecătorilor, proces care a ilustrat conflictul dintre aşa-zişii „vechi judecători”, numiţi înaintea amplelor reforme din justiţie introduse de partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), şi cei „noi”, adică numiţi ulterior.

PiS a început reforma în justiţie după instalarea sa la putere, în 2015, susţinând că sistemul este ineficient şi are nevoie de o revizuire profundă, însă criticii au acuzat executivul de tentativă de a prelua controlul asupra puterii judiciare. Criticii guvernului acuză că Tribunalul Constituţional şi Consiliul naţional al magistraturii se află deja sub o puternică influenţă politică.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

Fosta preşedintă a Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, şi-a încheiat la sfârşitul lui aprilie mandatul de şase ani cu mesajul că „din păcate” nu a reuşit să „împiedice distrugerea statului de drept” în Polonia, intrată în conflict cu Comisia Europeană din cauza reformelor judiciare. Tot la finele lui aprilie, executivul european a anunţat angajarea unei a patra proceduri de infringement împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

Gersdorf a refuzat să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în vederea nominalizării candidaţilor la succesiunea sa, explicând că pandemia de COVID-19 face periculoasă organizarea unei asemenea reuniuni. Duda a numit un preşedinte interimar al Curţii Supreme pentru a convoca adunarea judecătorilor şi a se putea face o nominalizare.