DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat marţi că chestiunea reformelor judiciare poloneze de care Comisia Europeană a condiţionat deblocarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei este ”rezolvată”, în pofida recentelor declaraţii în sens contrar date de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat televiziunii poloneze, Andrzej Duda a comentat declaraţia Ursulei von der Leyen, conform căreia schimbările în sistemul judiciar adoptate de guvernul de la Varşovia încă nu acordă suficiente garanţii de independenţă judecătorilor, chestiune ce ”trebuie rezolvată pentru îndeplinirea angajamentelor şi prin urmare pentru deblocarea primei plăţi” din fondurile ce revin Poloniei în planul european de redresare post-COVID.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

”Este incredibil. Înainte, când această lege (privind desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători – n.red.) era în dezbatere, când am discutat de multe ori cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ea nu mi-a formulat nicio îndoială. Asta este ceva nou pentru mine”, şi-a manifestat preşedintele polonez surprinderea faţă de recentele declaraţii ale şefei executivului comunitar.

”Pentru mult timp, Comisia Europeană, Parlamentul European şi alte instituţii europene s-au amestecat fără drept în afacerile poloneze, excedând complet cadrul tratatelor (europene) şi propriile prerogative”, a mai deplâns preşedintele polonez, care a acceptat în cele din urmă condiţia Comisiei Europene ca noua cameră disciplinară pentru judecători să fie dizolvată astfel încât Polonia să înceapă accesarea fondurilor europene pentru PNRR-ul său.

Comisia Europeană a aprobat abia la începutul lunii iunie acest PNRR, după ce guvernul polonez a aprobat desfiinţarea respectivei camere şi în contextul în care Polonia este principala destinaţie a refugiaţilor ucraineni şi susţine deschis Ucraina, inclusiv prin livrări de armament, în războiul declanşat în urma agresiunii ruse.

Cu toate acestea, în declaraţia acordată vineri, Ursula von der Leyen a spus că executivul comunitar încă examinează noua lege poloneză privind regimul disciplinar pentru judecători, iar conform evaluării preliminare încă nu există suficiente garanţii care să protejeze judecătorii de proceduri disciplinare abuzive.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

Polonia şi Ungaria, ţări conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuză că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE în faţa dreptului naţional, sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, încă nu pod beneficia de planul european de relansare post-pandemie.

În timp ce PNRR-ul polonez a fost în cele din urmă aprobat de Comisia Europeană, deşi fără să se elibereze fonduri, cel al Ungariei este în continuare blocat de Bruxelles.