DISTRIBUIȚI
The Wall Street Journal

Peru are pentru prima dată o femeie președinte, după ce fostul președinte Pedro Castillo a fost destituit – la câteva ore după ce a încercat să dizolve parlamentul, scrie BBC, informează mediafax.

Dina Boluarte – anterior vicepreședinte – a depus jurământul miercuri la Lima, după o zi dramatică.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

La începutul zilei, Castillo declarase că va înlocui Congresul cu un „guvern excepționa de crizăl”.

Dar parlamentarii au ignorat acest lucru și, într-o ședință de urgență, l-au destituit. El a fost apoi reținut și acuzat de rebeliune.

Dina Boluarte, o avocată în vârstă de 60 de ani, a declarat că va guverna până în iulie 2026, dată la care s-ar fi încheiat președinția lui Castillo.

Luând cuvântul după ce a depus jurământul de învestitură, ea a făcut apel la un armistițiu politic pentru a depăși criza care a cuprins țara.

Lanțul dramatic al evenimentelor de miercuri a început cu un discurs al președintelui Pedro Castillo la televiziunea națională, în care a declarat starea de urgență.

El a anunțat că va dizolva Congresul controlat de opoziție, o măsură care a fost primită cu surprindere atât în Peru – mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest – cât și în străinătate.

Șeful Curții Constituționale l-a acuzat că a lansat o lovitură de stat, în timp ce SUA l-au „îndemnat ferm” pe Castillo să revină asupra deciziei sale.

Poliția și forțele armate peruane au publicat o declarație comună în care au afirmat că respectă ordinea constituțională.

Castillo a încercat să dizolve Congresul cu doar câteva ore înainte ca acesta să înceapă o nouă procedură de punere sub acuzare împotriva sa – a treia de când a preluat funcția, în iulie 2021. El a precizat că „un nou Congres cu puteri constituante, care va elabora o nouă constituție” va fi convocat „în cel mult nouă luni”.

Dar Congresul, care este controlat de partide care se opun lui Castillo, a convocat o sesiune de urgență și a organizat votul de destituire pe care acesta a încercat să îl împiedice.

Rezultatul a fost copleșitor: 101 voturi au fost în favoarea destituirii sale, cu doar șase voturi împotrivă și 10 abțineri.

După destituire, Castillo a fost văzut în sediul poliției.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

 

În fotografii – care au fost distribuite de poliție pe Twitter, dar care au fost șterse ulterior – acesta putea fi văzut stând jos, aparent relaxat, și discutând cu alte persoane. Apoi au fost publicate imagini cu Castillo semnând documente cu procurorii.

Ulterior, a fost reținut și acuzat de rebeliune pentru încălcarea ordinii constituționale.

Peru traversează o perioadă politică dificilă, mai mulți președinți fiind înlăturați din funcție în ultimii ani. În 2020, a avut trei președinți în decurs de cinci zile.