DISTRIBUIȚI
belsat.eu

Preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), după ce această instanţă a emis în urmă cu o săptămână un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război, informează Reuters, potrivit agerpres

Volodin, colaborator apropiat al lui Putin, a afirmat că legislaţia rusă ar trebui să fie modificată pentru a interzice orice activitate a CPI în Rusia şi a pedepsi orice persoană care ar oferi ”asistenţă şi sprijin” CPI.


Citește și : Zelenski le cere europenilor rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne

”Este necesar să operăm amendamente la legislaţie prin care să fie interzisă orice activitate a CPI pe teritoriul ţării noastre”, a scris Viaceslav Volodin pe aplicaţia Telegram.

La 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul rus. Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea lui Vladimir Putin în oricare dintre cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

Citește și : Rusia nu îşi poate îndeplini angajamentele privind livrările de arme către India din cauza războiului

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o ”operaţiune militară specială”, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja.