DISTRIBUIȚI
The Daily Star

Preşedintele parlamentului libanez şi lider al mişcării şiite Amal, Nabih Berri, a lansat luni un apel la ‘schimbarea sistemului confesional’ care guvernează viaţa politică din Liban şi pe care îl consideră ‘sursa tuturor relelor’, transmite AFP, , potrivit agerpres.

‘În ajunul centenarului Marelui Liban, catastrofa din port a scos la iveală (…) că edificiul sistemului politic şi economic s-a prăbuşit în întregime’, a declarat Berri într-un discurs televizat.


Citește și : SUA se apropie de pragul de şase milioane de cazuri de coronavirus

Explozia devastatoare produsă în ziua de 4 august în portul Beirut, în care au murit cel puţin 188 de persoane şi care a lăsat sute de mii de sinistraţi, a fost imputată de populaţie responsabililor politici, acuzaţi de neglijenţă şi de corupţie.

‘O schimbare a sistemului confesional este, în consecinţă, inevitabilă, pentru că el este sursa tuturor relelor’, a adăugat Berry.

Nu este prima dată când Nabih Berri, preşedinte de aproape 30 de ani al parlamentului şi un actor politic cheie în Liban, se pronunţă pentru desfiinţarea sistemului politic confesional care guvernează viaţa politică libaneză.

Conform acestuia, preşedintele trebuie să aparţină comunităţii creştine maronite, premierul să fie un musulman sunnit, iar preşedintele parlamentului, un musulman şiit.

Declaraţiile lui Berri intervin după luările de poziţie similare ale preşedintelui Michel Aoun şi liderului Hezbollahului pro-iranian, Hassan Nasrallah, care s-au pronunţat pentru o reformă a sistemului.

Duminică, preşedintele Aoun a recunoscut, într-un discurs cu ocazia centenarului Libanului, ce va fi sărbătorit marţi, necesitatea de schimbare a sistemului politic, chemând chiar la proclamarea unui ‘stat laic’.

Citește și : Testare gratuită pentru Covid pe străzile din Paris

Cu câteva ore mai devreme, secretarul general al Hezbollah s-a declarat dispus să discute un nou ‘pact politic’, evocat la 6 august la Beirut de preşedintele francez Emmanuel Macron, aşteptat din nou luni seară în capitala Libanului.

Macron a făcut presiuni şi pentru formarea rapidă a unui guvern.

Luni, în urma consultărilor parlamentare, a fost desemnat un nou prim-ministru, în persoana diplomatului Moustapha Adib