DISTRIBUIȚI
The National

Preşedintele Adunării Naţionale din Kuweit a aruncat la gunoi sâmbătă o copie a planului american de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, în cursul unei reuniuni de urgenţă a şefilor de parlamente arabe la Amman, relatează AFP, scrie agerpres.

” ‘Acordul secolului’ s-a născut mort şi orice alte discursuri (pe această temă) sunt respinse”, a afirmat Marzouk al-Ghanem în cadrul acestei reuniuni convocate la cererea Iordaniei, cu privire la planul pe care preşedintele american Donald Trump l-a prezentat la 28 ianuarie.


Citește și : Bilanțul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 700

”În numele tuturor popoarelor arabe şi islamice (…), spun că locul real al acestor documente ale aşa-numitului acord al secolului este coşul istoriei”, a spus el înainte de a arunca foile pe care le avea în mână într-un coş de gunoi, în aplauzele publicului.

Palestinienii, Liga Arabă şi Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) au respins deja planul care prevede în special anexarea de către Israel a peste 130 de colonii evreieşti şi a Văii Iordaniei, în Cisiordania.

Washingtonul consideră că Ierusalimul este capitala ”indivizibilă” a statului evreu, în timp ce palestinienii vor să facă din partea de est a Oraşului Sfânt capitala statului la care ei aspiră.

Citește și : Le Drian: Pescuitul, ‘o prioritate absolută’ în cadrul negocierilor post-Brexit

Preşedintele Parlamentului iordanian, Atef Tarawneh, a declarat de asemenea că planul american ”a distrus bazele rezoluţiilor legitimităţii internaţionale şi a confiscat drepturile palestinienilor”.