DISTRIBUIȚI
شفق نيوز‎

Trei rachete au căzut marţi în apropiere de locuinţa preşedintelui parlamentului irakian Mohamed Al-Halbousi, la vest de Bagdad, rănind doi copii, la numai câteva ore după validarea realegerii oficialităţii irakiene de către justiţie, relatează AFP, potrivit agrepres.

Atacul intervine într-un context politic deosebit de încărcat în Irak, marcat de violenţe şi de invective între oficiali, la peste trei luni de la alegerile legislative din 10 octombrie, care au consacrat victoria liderului şiit Moqtada Sadr, considerat un factor turbulent, dar de neocolit, notează sursa citată.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

În ultimele zile, mai multe atacuri cu grenade au vizat partide – între care cel al lui Al-Halbousi – care ar putea să facă echipă cu Moqtada Sadr pentru a forma o coaliţie parlamentară şi să ofere, în fine, Irakului un prim-ministru şi un guvern.

Foşti paramilitari şiiţi din gruparea Hachd al-Chaabi, rivală curentului lui Moqtada Sadr şi aliată Iranului, au contestat rezultatul alegerilor legislative, nemulţumiţi de eşecul lor electoral.

Rachete de tip Katiuşa au căzut în cursul serii la „500 de metri” de locuinţa lui Al-Halbousi din localitatea Gourma, în provincia Al-Anbar, la vest de Bagdad, a indicat pentru AFP un înalt responsabil din serviciile de securitate irakiene.

Atacul l-a „vizat” pe preşedintele parlamentului, a declarat acesta, sub rezerva anonimatului, precizând că nu ştie dacă Al-Halbousi se afla la domiciliu în momentului tirului.

Doi copii au fost răniţi şi „transferaţi la spitalul din Gourma”, a indicat poliţia într-un comunicat.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Mohamed Al-Halbousi, 41 de ani, este un influent responsabil politic al comunităţii sunnite, minoritară în Irak. El prezidează parlamentul unicameral din 2018.

Curtea Supremă a validat marţi seara târziu realegerea sa în funcţie, după ce fusese contestată de doi deputaţi, în cursul sesiunii inaugurale a legislativului la 9 ianuarie.

Această decizie permite reluarea procesului politic. Căci nici şeful statului şi nici premierul nu au fost încă aleşi de deputaţi, una din prerogativele lor.

Forul legislativ are termen până la 8 februarie să aleagă preşedintele republicii, funcţie ce urmează să revină unui reprezentant al comunităţii kurde, în timp ce premierul trebuie să reprezinte comunitatea şiită, majoritară în Irak.

Perioada postelectorală a fost marcată de negocieri extrem de tensionate pentru formarea unei coaliţii parlamentare destinată să desemneze premierul şi guvernul şi de episoade de violenţă armată.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Curentul lui Moqtada Sadr şi Cadrul de coordonare, o aglomerare de partide, între care unele pro-Iran, revendică fiecare o majoritate capabilă să desemneze premierul.

Deputaţi din Cadrul de coordonare, considerând că Al-Halbousi este apropiat de tabăra lui Moqtada Sadr, au sfârşit prin a părăsi hemiciclul şi a boicota alegerea preşedintelui parlamentului.

Moqtada Sadr contează să se alieze cu două partide sunnite – Taqadom (al lui Al-Halbousi) şi Azm – precum şi cu Partidul Democratic din Kurdistan (PDK) pentru a forma un „guvern majoritar”, notează AFP.