DISTRIBUIȚI

Dictatorul fascist italian Benito Mussolini ‘a făcut unele lucruri pozitive’ în timpul regimului său, a afirmat preşedintele Parlamentului European, conservatorul italian Antonio Tajani, într-un interviu la un post de radio din ţara sa, consemnat de dpa şi cotidianul La Repubblica, potrivit agerpres.

‘Mussolini? Înainte de a declara război întregii lumi, urmându-l pe Hitler, înainte de a introduce legile rasiale, lăsând deoparte tragicul caz Matteotti, el a făcut unele lucruri pozitive pentru a construi infrastructură în ţara noastră. Dintr-un punct de vedere al faptelor concrete realizate, nu se poate spune că nu a realizat nimic’, a declarat miercuri Tajani la postul de radio italian Radio24.


Citește și: Capul clanului Gambino, ASASINAT în fața casei sale din New York

‘Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist şi nu-i împărtăşesc gândirea politică. Dar, dacă trebuie să fim oneşti, Mussolini a construit străzi, poduri, clădiri, facilităţi sportive, a asanat atâtea zone ale ţării noastre. Când faci o judecată istorică, trebuie să fii obiectiv’, a afirmat Tajani.

El a vorbit în cadrul emisiunii ‘La Zanzara’ (‘Ţânţarul’), un talk-show controversat ai cărui realizatori şi-au câştigat o reputaţie din a obţine de la invitaţii lor remarci incorecte politic.

Benito Mussolini a condus Italia între 1922 şi 1943. Giacomo Matteotti a fost un politician socialist de opoziţie asasinat de fascişti în 1924. Legile rasiale au fost introduse în Italia în 1938, iar ţara a intrat în război alături de Germania nazistă în 1940.

Antonio Tajani este vicepreşedinte al partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Fostul prim-ministru italian a provocat o controversă în 2013, de Ziua Memorială a Holocaustului, când a declarat că, lăsând la o parte legile rasiale, Mussolini a fost un lider ‘care, în multe aspecte, a făcut bine’.

Liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a calificat afirmaţiile lui Tajani despre Mussolini drept ‘incredibile’.

Citește și: Guvernul venezuelean anunță remedierea penei de curent

‘Cum poate un preşedinte al Parlamentului European să nu recunoască natura fascismului?’, a scris Bullmann pe Twitter. ‘După două ore de la elogiul lui Mussolini, Tajani s-a întâlnit cu (vicepremierul Matteo) Salvini şi (Giorgia) Meloni, italienii de extremă dreapta. După (premierul ungar Viktor) Orban, acesta e viitorul profil al PPE?’, s-a întrebat el.

‘Să le fie ruşine celor care instrumentalizează cuvintele mele despre fascism. Am fost întotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai întunecată a istoriei italiene şi europene’, a reacţionat Tajani pe aceeaşi reţea de socializare.