DISTRIBUIȚI
euractiv.com

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat luni, în cadrul unei vizite la Tripoli, necesitatea de a se crea o ‘listă neagră’ a principalilor traficanţi de migranţi, pentru a combate traficul de persoane în Europa şi în Africa, relatează AFP, conform agerpres.

„Trebuie creată o listă neagră a marilor traficanţi (…) pentru ca forţele de poliţie şi organizaţiile de combatere a criminalităţii din Africa şi din Europa să poate colabora cu un obiectiv comun”, a declarat Tajani într-o conferinţă de presă.


Citește și : Etiopia și Eritreea au semnat PACEA

Aceşti traficanţi „sunt terorişti, traficanţi de arme şi de fiinţe umane”, a adăugat el.

„Dacă nu vom reuşi să eliminăm aceste organizaţii criminale, va fi extrem de dificil să luptăm împotriva imigraţiei clandestine”, a mai spus Tajani.

Declaraţia a fost făcută la finalul unei întrevederi cu şeful guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj.

Tajani a spus că a discutat cu oficialul libian despre importanţa de a monitoriza frontierele din sudul Libiei pentru a limita fluxurile de migranţi care ajung în această ţară pentru a se aventura în călătoriile periculoase pe Mediterana.

Cooperarea economică, precum şi cea în domeniile sănătăţii şi învăţământului superior s-au aflat de asemenea pe agenda discuţiei celor doi oficiali.

Citește și : Puterea din România o debarcă pe șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (AFP)

Pe plan politic, Tajani a precizat că UE este pregătită să ajute Libia în organizarea viitoarelor alegeri, în special în ‘pregătirea tehnică’ şi prin trimiterea de observatori pentru a monitoriza buna desfăşurare a scrutinului.