DISTRIBUIȚI
europalibera.org

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, l-a acuzat luni pe Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, că foloseşte în scop electoral eliberarea celor doi piloţi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici de talibani, informează presa de la Chişinău, potrivit agerpres.

Andrian Candu a declarat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, că autorităţile de la Chişinău au lucrat mai mult timp la acest caz şi că cineva a intervenit în ultimul moment, astfel încât cei doi cetăţeni moldoveni au ajuns la Moscova, unde „sunt ţinuţi ostatici electorali’.


Citește și : Miniștrii europeni de Finanțe discută crearea unui buget al zonei euro

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a sugerat că cei doi moldoveni s-ar afla la Moscova de trei luni de zile. De asemenea, Candu a atras atenţia că astfel de acţiuni sunt ilegale.

Igor Dodon a anunţat mai devreme în cursul zilei de luni că cei doi cetăţeni moldoveni care au fost capturaţi de talibani în Afganistan în anul 2015 au fost eliberaţi din prizonierat. Dodon a declarat ca aceasta acţiune a fost posibilă graţie Federaţiei Ruse. Potrivit lui Igor Dodon, cei doi piloţi se află într-un spital din Moscova şi urmează să ajungă în Republica Moldova în decurs de o săptămână.

Anterior, şi liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, declara pentru mass-media de la Chişinău că cei doi piloţi vor fi eliberaţi înainte de alegerile parlamentare, declaraţie menită, potrivit Radio Chişinău, să-i ofere un plus de imagine.

Elicopterul Mi-17-1V al companiei Valan din Republica Moldova a fost capturat la 24 noiembrie 2015. Comandantul aeronavei, Oleg Groza, a decedat în timpul aterizării de urgenţă, iar ceilalţi doi piloţi, Lionel Buruiană şi Mihai Crihană, au fost luaţi ostatici de către talibani.

Citește și : Majoritatea ruşilor cred că guvernul de la Moscova îi minte ‘aproape întotdeauna'(sondaj)

Dodon, care se pronunţă pentru legături strânse între Republica Moldova şi Rusia, a vizitat Moscova ultima dată acum două săptămâni pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.