DISTRIBUIȚI

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat duminică viitoare discuţii despre noi alegeri legislative cu toate facţiunile palestiniene, inclusiv cu rivalii săi din Hamas, relatează AFP, potrivit agerpres.

La o întâlnire cu oficiali palestinieni la Ramallah în Cisiordania ocupată, Abbas şi-a reînnoit angajamentul de a organiza alegeri – care ar fi primele după 2006 -, fără a fixa totuşi calendarul.


Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

El a anunţat crearea a două comisii pentru „a discuta cu comisia electorală, cu Hamas şi cu toate facţiunile, precum şi cu autorităţile israeliene”. Orice scrutin trebuie să se ţină „în Cisiordania, Ierusalim şi în Fâşia Gaza”.

Diviziunile interpalestiniene sunt atât de puternice încât nu a mai avut loc niciun scrutin de peste 13 ani.

Hamas a câştigat în 2006 alegerile legislative, însă grupul, considerat ‘terorist’ de către Israel şi SUA, a fost privat de victorie şi a preluat puterea în Gaza în 2007 cu costul unor confruntări sângeroase cu Fatah-ul lui Abbas.

De atunci, Autoritatea Palestiniană, entitate interimară menită a prefigura un viitor stat independent şi dominată de Fatah, nu mai exercită decât un control limitat în Cisiordania, ocupată de Israel din 1967.

Parlamentul palestinian nu s-a mai reunit din 2007. Mandatul lui Abbas a expirat în 2009, însă el ocupă în continuare funcţia, în lipsa unor alegeri prezidenţiale.

Cisiordania şi Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene, sunt separate geografic de către Israel.

De asemenea, Abbas a confirmat că Autoritatea Palestiniană a primit 1,5 miliarde de shekeli (circa 400 de milioane de euro) de la Israel, dar a subliniat că poziţia palestiniană „privindu-i pe martiri şi prizonieri nu s-a schimbat”.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

Israelul a suspendat în februarie plata unei părţi a TVA-ului şi a drepturilor vamale prelevate pentru palestinieni. Ca răspuns, Abbas a decis să nu accepte niciun un transfer de bani din partea Israelului atât timp cât acesta ar fi incomplet, privindu-şi astfel propria administraţie de sute de milioane de euro.

Israelul afirmă că plăţile către prizonieri încurajează violenţa, în contextul în care palestinienii le consideră un sprijin pentru familiile care şi-au pierdut deseori principalul sprijin din familie.