DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a plecat luni în Germania pentru un control medical, au anunţat oficialităţi palestiniene, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Abbas (85 de ani) a suferit o pneumonie în 2018. Fumător înrăit, el a fost tratat în acelaşi an într-un spital din SUA, în timpul unei vizite pentru participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la New York.


Citește și : Preşedinta Slovaciei RECUNOAŞTE meritele ostaşilor români pentru eliberarea Bratislavei

Mahmoud Abbas s-a deplasat de la reşedinţa sa din Ramallah (Cisiordania) cu un elicopter iordanian până la Amman, unde a făcut un scurt comentariu despre plasarea fratelui vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei în arest la domiciliu. ”Atunci când s-au întâmplat aceste evenimente, am văzut întreaga lume, fără excepţie, stând alături de Iordania şi de Majestatea Sa şi aceasta este o dovadă de mare respect şi mare interes faţă de această ţară paşnică şi sigură”, a declarat liderul palestinian.

Fostul prinţ moştenitor iordanian Hamza a anunţat sâmbătă că se află ”în arest la domiciliu” în palatul său din Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi împotriva ”securităţii regatului” haşemit.

La 15 ianuarie, preşedintele palestinian a anunţat organizarea de alegeri legislative în 22 mai şi de alegeri prezidenţiale pe 31 iulie.

Cele mai recente alegeri parlamentare palestiniene s-au desfăşurat în ianuarie 2006, iar scrutinul a fost câştigat, surprinzător, de mişcarea Hamas, care din 2007 deţine controlul în Fâşia Gaza. Spre deosebire de alegerile parlamentare din 1996 şi 2006, de această dată palestinienii nu vor vota candidaţi individuali, ci partide sau liste care conţin între 16 şi 132 de candidaţi.

Citește și : Viktor Orban pune pumnul în gura presei maghiare

Un sondaj de opinie efectuat la finalul lunii martie indica faptul că 22% dintre palestinieni ar dori ca Marwan Barghouthi să fie viitorul preşedinte al Autorităţii Palestiniene, în timp ce 14% îl susţin pe Ismail Haniyeh, din mişcarea islamistă Hamas, şi doar 8% pe Mahmoud Abbas.