DISTRIBUIȚI

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat planurile guvernului de a achiziţiona armament NATO pentru înzestrarea armatei moldovene şi a anunţat că va include acest subiect pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău, relatează agenţia de presă rusă TASS, conform agerpres.

„Vom organiza o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate la care vom discuta propunerea ministrului apărării Eugen Sturza de a cumpăra arme letale, deşi nu există bani în aceste scopuri în bugetul ţării, iar guvernul se plânge de lipsa lor pentru a finanţa întreţinerea şcolilor şi spitalelor, pentru repararea drumurilor, creşterea salariilor şi a pensiilor şi pentru alte nevoie sociale”, a declarat Dodon într-un interviu acordat TASS înaintea vizitei sale la Berlin.


Citeşte şi: Premierul slovac promite un milion de euro celui care oferă informaţii elocvente despre asasinarea lui Jan Kuciak

Igor Dodon a menţionat că intenţionează să discute cu politicienii germani probleme legate de securitate, de neutralitatea Republicii Moldova şi privind reglementarea problemei transnistrene.

„În Acordul de asociere cu UE, care a fost semnat de guvern, problemele de apărare şi securitate nu sunt clar formulate. Pentru Republica Moldova, care ar trebui să-şi păstreze şi să-şi consolideze neutralitatea, acestea sunt importante. Ca preşedinte ales de popor, în calitate de comandant suprem al armatei, eu sunt împotriva participării ţării noastre la NATO şi la alte blocuri militare, precum împotriva participării soldaţilor şi ofiţerilor noştri la operaţiuni militare”, a afirmat Dodon.

„În cazul în care Chişinăul va decide să adere la NATO, putem să uităm de rezolvarea problemei transnistrene. Republica Moldova, la rândul ei, nu are nicio şansă să-şi păstreze statalitatea dacă nu se reuneşte” cu Transnistria, a afirmat preşedintele moldovean.

Potrivit acestuia, majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă pentru statutul neutru al republicii, în timp ce doar 19% din populaţie susţine aderarea la Alianţă.

Igor Dodon a subliniat că decizia guvernului de la Chişinău de a deschide un birou NATO în capitala Republicii Moldova vizează schimbarea acestei situaţii şi convingerea populaţiei de necesitatea apropierii de Alianţă. „Dacă politicienii din Vest şi din Est ne vor folosi în lupta lor unul împotriva celuilalt, aceasta poate duce la destabilizarea situaţiei din ţara noastră şi chiar la un conflict armat, aşa cum s-a întâmplat deja la începutul anilor’ 90 în Transnistria, aşa cum s-a întâmplat recent în Ucraina. Aceasta va conduce la faptul că Republica Moldova va dispărea ca stat „, a spus preşedintele moldovean.

Citeşte şi: Lavrov acuză SUA că pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară împotriva Rusiei

În acelaşi context, portalul Basarabia.md informează că reuniunea Consiliului Suprem de Apărare, convocat de preşedintele Dodon, ar putea să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, după ce acesta a discutat miercuri cu reprezentanţi ai guvernului şi ai parlamentului.

Subiectele propuse anterior de Igor Dodon pentru ordinea de zi se referă la Raportul Kroll-2 şi la măsurile ce se impun a fi luate în vederea pedepsirii celor care se fac vinovaţi de furtul bancar; „tentativele şi provocările îndreptate spre lichidarea statalităţii” Republicii Moldova şi proiectul noii Strategii de securitate naţională.