DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Mexicului, Manuel Lopez Obrador, a refuzat miercuri din nou să-l felicite pe Joe Biden pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA, el evidenţiindu-se astfel tot mai mult în rândul liderilor care au ezitat să recunoască victoria candidatului democrat, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind la scurt timp după ce preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegeri, Lopez Obrador a reafirmat că ar fi greşit să transmită felicitări înaintea încheierii formale a procesului electoral în SUA.


Citește și : Xi Jinping îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile din SUA

Contracandidatul democratului Joe Biden, preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump, a iniţiat acţiuni judiciare într-un efort de a răsturna rezultatul alegerilor, acuzându-i pe democraţi de fraude. Totuşi, fără să-şi recunoască înfrângerea, Trump a permis săptămâna aceasta începerea tranziţiei către administraţia Biden.

Preşedintele Lopez Obrador, care la rândul său şi-a acuzat opozanţii de fraude de-a lungul anilor, a invocat în acest sens alegerile din ţara sa din anul anul 2006 pentru a-şi justifica poziţia faţă de scrutinul american, asigurând în acelaşi timp că nu are nimic împotriva vreunui candidat sau partid din SUA. Dar, unii oficiali mexicani susţin, în privat, că el se teme că l-ar putea enerva pe Trump, care de-a lungul mandatului său prezidenţial a ameninţat Mexicul cu represalii economice dacă nu ia măsuri împotriva imigraţiei ilegale.

Citește și : Austria începe din 4 decembrie campania de testare pentru COVID-19 a populaţiei

În acest timp, mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii lui Biden s-au arătat deranjaţi de comportamentul preşedintelui mexican, unul din ei calificând atitudinea acestuia drept ”prostească”. ”Lumea merge mai departe”, spune respectivul politician, membru al ultimei administraţii democrate de la Washington, dar care a vorbit sub acoperirea anonimatului. ”Mexicul rămâne în urmă… Dar este greşeala Mexicului”, a conchis el.