DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a propus, vineri, să se întâlnească în luna septembrie cu omologul său american Donald Trump, pentru a face un bilanţ al acordului cu privire la imigraţia ilegală încheiat la începutul lunii iunie, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Recomandarea mea respectuoasă ar fi ca întâlnirea să aibă loc în septembrie (…) Vrem să facem un bilanţ al acordului şi am putea face acest lucru împreună”, a declarat Lopez Obrador în conferinţa sa de presă cotidiană.


Citește și : Administraţia Trump cere reuniune specială a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul

Obrador, care şi-a preluat mandatul la 1 decembrie, nu a avut nicio întrevedere până acum cu Trump, cu care a discutat însă telefonic în mai multe rânduri.

El a încercat totuşi să menţină relaţii cordiale cu omologul american, în pofida ameninţărilor repetate ale Washingtonului care acuză Mexicul de atitudine prea laxă în gestionarea afluxului de imigranţi clandestini, în special proveniţi din America Centrală, care traversează teritoriul mexican către frontiera cu SUA.

La finalul lunii mai, Donald Trump a ameninţat că va introduce tarife vamale asupra tuturor produselor mexicane importate de SUA dacă Mexicul nu reuşeşte să stopeze valul de migranţi.

Pe 7 iunie, cele două ţări au ajuns la un acord. Mexicul a desfăşurat deja 6.000 de membri ai Gărzii Naţionale la frontiera sa cu Guatemala pentru a consolida controalele şi a accelera revenirea migranţilor în ţările de origine. Acordul prevede o revizuire în termen de 45 de zile.

Citește și : SUA nu au trimis vreun mesaj prin intermediul Omanului Iranului (Teheran)