DISTRIBUIȚI
NBC News

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat joi că un nou decret prezidenţial va permite eliberarea a mii de deţinuţi federali în circumstanţe speciale, printre care şi victime ale torturii, relatează Reuters, potrivit agerpres

Decretul va impune eliberarea până la 15 septembrie a deţinuţilor federali de orice vârstă condamnaţi pentru indiferent ce infracţiune dacă au fost victime ale torturii, a spus Lopez Obrador în conferinţa sa de presă cotidiană.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

În plus, deţinuţii federali de peste 75 de ani care nu au comis infracţiuni grave şi cei de peste 65 de ani cu boli cronice care nu au comis infracţiuni grave vor fi de asemenea eliberaţi, a precizat şeful statului.

Deţinuţii federali care se află după gratii de peste zece ani fără a fi dată o sentinţă în cazul lor şi care nu au comis infracţiuni grave vor fi de asemenea eliberaţi.

„Este important să ţinem cont de faptul că există mulţi deţinuţi în cazul cărora nu există o sentinţă nu numai în jurisdicţia federală, ci şi în cea comună”, a spus Lopez Obrador.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au criticat Mexicul pentru faptul că a utilizat tortura ca un mod de a obţine mărturisiri din partea celor acuzaţi de diverse infracţiuni.

Decretul ar putea avea implicaţii pentru cazuri de notorietate, precum dispariţia în 2014 a 43 de studenţi în statul Guerrero, în condiţiile în care suspecţii reţinuţi în legătură cu acel dosar s-au plâns de tortură.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat că va semna decretul săptămâna viitoare.

În prezent există 94.547 de oameni încarceraţi în Mexic fără sentinţă, potrivit ministrului de interne Olga Sanchez Cordero, dintre care 12.358 se află în sistemul federal.