DISTRIBUIȚI
El Txoro Matutino
20505004. México, D.F.- El candidato del Movimiento Progresista a la presidencia, Andrés Manuel López Obrador, ofreció conferencia matutina donde hablo sobre el próximo debate del domingo. VOTO2012/AMLO NOTIMEX/FOTO/JAVIER LIRA OTERO/JLO/POL/

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a fost ameninţat joi de presupuşi membri ai unei grupări criminale care cer retragerea militarilor desfăşuraţi pentru a combate furtul de carburant, sub pedeapsa de a ataca forţele de ordine şi civilii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această ameninţare intervine la două săptămâni după un incendiu criminal, în centrul ţării, la un oleoduct care prezenta o scurgere unde locuitorii veniseră să fure benzină. În plină ofensivă a guvernului mexican contra furtului de combustibil.


Citeşte şi: Germania îşi înlocuieşte vechile sale avioane de luptă

O maşină conţinând o falsă bombă a fost abandonată joi dimineaţă în faţa unei rafinării din Salamanca, statul Guanajuato (centru), potrivit unei imagini difuzate de preşedinţia mexicană.

În vecinătate, au fost descoperite pancarte cerând eliberarea presupuşilor criminali recent arestaţi în cadrul strategiei naţionale a lui Lopez Obrador împotriva furtului de carburant, precum şi retragerea soldaţilor desfăşuraţi la Guanajuato.

Ele erau semnate de presupusul şef al unei grupări criminale numite Santa Rosa de Lima care ameninţă să atace militari şi civili dacă revendicările lor nu sunt ascultate.

„În maşina abandonată nu era niciun exploziv”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Jesus Ramirez. Incidentul este „evident legat de operaţiunile împotriva furtului de combustibil”, a adăugat el, precizând că a fost deschisă o anchetă.

Este vorba despre o „alarmă falsă”, a comentat Lopez Obrador în conferinţa sa de presă cotidiană la Palatul Naţional.

Preşedintele mexican, care şi-a preluat mandatul la 1 decembrie, a lansat o vastă ofensivă contra furtului de combustibil care produce pagube de circa 3 miliarde de dolari societăţii naţionale Pemex şi generează numeroase violenţe.

Citeşte şi: Eminenţa cenuşie de la Casa Albă îi cere lui Maduro să accepte amnistia

Aceşti presupuşi criminali „trimit un mesaj foarte direct, o ameninţare pe care guvernul trebuie să o analizeze în toată amploarea sa şi să reevalueze securitatea preşedintelui”, a declarat pentru AFP fostul procuror antidrog Samuel Gonzalez.

Preşedintele mexican a ales, după instalarea sa la putere, să dizolve grupul însărcinat cu protecţia sa şi beneficiază de o securitate limitată.

„Poporul mă apără”, declară acest preşedinte de stânga care călătoreşte pe zborurile de pasageri şi a decis să vândă avionul prezidenţial.