DISTRIBUIȚI

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat miercuri că va anunţa în curând în mod oficial amplasamentul celor patru baze militare suplimentare convenite prin Acordul de Cooperare Consolidată de Apărare (EDCA) cu Statele Unite, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Marcos a acordat acces luna trecută Statelor Unite la patru baze, în plus faţă de cele cinci deja existente prin acordul similar din 2014, o decizie ce vine pe fondul creşterii asertivităţii Chinei faţă de Marea Chinei de Sud şi Taiwanul autoguvernat.


Citeşte şi: 19 funcţionari venezueleni au fost arestaţi într-o ‘cruciadă’ anticorupţie – Black News

‘Sunt patru amplasamente răspândite în jurul Filipinelor. Sunt unele în nord, sunt unele în jurul Palawan, sunt unele mai spre sud’, le-a declarat Marcos reporterilor cu ocazia aniversării înfiinţării armatei filipineze.

EDCA permite accesul Statelor Unite la baze filipineze pentru antrenament comun, pre-poziţionare de echipament şi construire de facilităţi precum piste de decolare, depozite de combustibil şi locuinţe militare, dar nu presupune o prezenţă permanentă.

Vorbind în faţa militarilor filipinezi, preşedintele Marcos le-a cerut să fie vigilenţi întrucât, a spus el, ameninţările externe la adresa securităţii ţării devin mai ‘complexe’ şi ‘imprevizibile’.

‘Fiţi vigilenţi faţă de elemente care vor să submineze pacea noastră câştigată cu greu, stabilitatea noastră câştigată cu greu, continuaţi să creşteţi relaţiile cu omologi din străinătate’, a afirmat Marcos.

Citeşte şi: Zelenski salută discuţiile ‘productive’ cu premierul japonez – Black News

El a spus că este conştient de o ‘ameninţare emergentă’ faţă de teritoriul ţării, ceea ce va necesita ‘ajustări în strategia noastră’.

‘Mediul de securitate extern devine mai complex. Devine mai impredictibil’, a subliniat preşedintele Filipinelor.