DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a anunţat sâmbătă prelungirea cu două săptămâni a stării de urgenţă în ţară, după o agravare a epidemiei de COVID-19, cu o sută de cazuri noi şi 16 decese în ultimele trei zile, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Ţinând cont de ultimele evoluţii, de numărul de persoane infectate şi de numărul de decese, voi semna o decizie de prelungire a stării de urgenţă pentru 14 zile, în vigoare începând de luni’, a declarat Pendarovski după o reuniune a Consiliului de securitate naţională la Skopje.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

Preşedintele a afirmat că decizia este motivată ‘doar de intenţia de a permite o luptă eficace pentru sănătate şi împotriva consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei’.

Potrivit lui Pendarovski, dacă evoluţia negativă va continua, ar putea fi impusă carantina în anumite localităţi.

Conform presei, epidemia a cunoscut o agravare în ultima săptămână în micul stat balcanic cu aproximativ 2 milioane de locuitori.

Preşedintele a afirmat că prelungirea stării de urgenţă nu are legătură cu alegerile legislative, prevăzute iniţial pentru 12 aprilie, dar amânate din cauza epidemiei, fără ca partidele să fi reuşit să se înţeleagă asupra noii date a scrutinului.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

În această situaţie, Macedonia de Nord este lipsită de instituţii, cu parlamentul dizolvat şi gestionată de un guvern interimar care nu poate acţiona eficace decât într-o stare de urgenţă.

Macedonia de Nord a raportat până acum 2.164 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 131 de decese.