DISTRIBUIȚI
DELFI EN

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi-a folosit joi dreptul de veto împotriva unei reforme a legii electorale vizând coborârea pragului de acces în parlament la 3% din voturi, apreciind că acest lucru ar duce la un legislativ mai fragmentat, ar complica formarea unei coaliţii guvernamentale şi ar perturba buna funcţionare a parlamentului şi guvernului, informează dpa, potrivit agerpres.

Legislatorii din parlamentul unicameral lituanian au aprobat scăderea pragului de intrare în parlament de la 5% la 3% în cazul partidelor şi de la 7% la 5% în cazul alianţelor.


Citește și : Parlamentul European îi cere Chinei să închidă ‘taberele de reeducare’ din regiunea Xinjiang

Schimbările au fost adoptate cu voturile membrilor coaliţiei guvernamentale, în timp ce opoziţia a respins aceste modificări şi l-a îndemnat pe şeful statului să li se opună prin veto.

Gitanas Nauseda a subliniat într-o declaraţie că noile reglementări ar scădea pragul electoral în cazul alegerilor legislative sub cel de la alegerile locale şi europene, iar adoptarea acestei modificări cu mai puţin un an înaintea următorului scrutin este contrară practicii internaţionale.

În Lituania sunt prevăzute alegeri legislative în toamna lui 2020.

Citește și : ATAC ARMAT în apropierea sediului serviciilor secrete ruse (presă)