DISTRIBUIȚI
DELFI EN

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a criticat eşecul Uniunii Europene de a pune în aplicare sancţiuni împotriva guvernului din Belarus, apreciind că este vorba de un fapt ”inadecvat”, relatează dpa, potrivit agerpres.

Au trecut aproape şase săptămâni de când blocul comunitar a convenit asupra măsurilor, a afirmat preşedintele Nauseda în drum către summitul UE la Bruxelles, în contextul în care situaţia din Belarus continuă să se deterioreze.


Citește și : FBI strânge cooperarea cu agenţiile de spionaj pentru combaterea hackerilor

Mai multe state baltice, Marea Britanie şi Canada au aplicat deja măsuri, a spus el.

Este ”inadecvat” pentru UE, care are graniţe cu Belarus, să nu fi reacţionat la situaţia de acolo, a subliniat preşedintele lituanian, care a spus că aşteaptă o ”soluţie de principiu” pentru această problemă.

Mai mult, UE ar trebui să ajute Belarus să se pregătească pentru era ”post-Lukaşenko”, o referire la preşedintele în funcţie Aleksandr Lukaşenko.

Citește și : Rusia ajunge la aproape 9.000 de infectări zilnic

Conform proiectelor de rezoluţie elaborate de Consiliul European şi consultate de dpa, preşedintele Consiliului, Charles Michel, doreşte ca liderii europeni să fie de acord cu implementarea măsurilor ”fără întârziere”.

În Belarus au loc proteste săptămânale din 9 august, data alegerilor prezidenţiale controversate, al căror rezultat este contestat de opoziţie.