DISTRIBUIȚI
DELFI EN

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi-a reluat apelul la o prezenţă mai puternică a NATO pe flancul estic, în contextul în care liderii din Alianţa Nord-Atlantică se reunesc la Madrid pentru un summit cheie despre strategia viitoare, potrivit agerpres.  

În contextul invaziei ruse din Ucraina, la summitul NATO trebuie să se facă tranziţia de la misiunea de descurajare la o apărare avansată, a spus Nauseda într-un interviu pentru DPA la Vilnius.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Preşedintele Lituaniei a mai declarat că logica pasivă pentru apărarea ţărilor baltice „nu mai este viabilă” şi că este nevoie de mai multe trupe terestre în statele baltice şi în alte ţări de-a lungul flancului estic al NATO. El a adăugat că acum este necesară mai curând apărarea aeriană decât supravegherea aeriană.

Concret, Nauseda a spus că se aşteaptă ca la summit să fie aprobată o actualizare la nivel de brigadă a grupurilor de luptă multinaţionale ale NATO existente în statele membre de pe flancul estic.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc miercuri şi joi la Madrid pentru a agrea un nou concept strategic pentru Europa în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova