DISTRIBUIȚI
DELFI EN

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state UE în contextul creşterii accentuate a numărului de intrări ilegale în ţara sa din Belarus, relatează duminică dpa, potrivit agerpres.  

„Protecţia frontierelor externe ale UE reprezintă o responsabilitate comună a tuturor statelor membre”, a scris el într-o scrisoare comună cu premierul sloven Janez Jansa adresată liderilor UE.


Citește și :  Ocean Viking a salvat aproape 200 de migranţi aflaţi pe ambarcaţiuni în primejdie în largul Libiei

Lituania este într-o situaţie dificilă şi are nevoie de ajutor sub formă de echipament pentru protejarea şi monitorizarea frontierei sale cu Belarusul vecin, se menţionează în scrisoare, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Vilnius de duminică.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat UE în mod repetat că va permite refugiaţilor din zonele de război să treacă mai departe în replică la sancţiunile impuse ţării sale.

Lituania, care are o frontieră de aproape 680 km cu Belarus, este afectată în mod special.

În ultimele săptămâni, mai multe sute de migranţi au traversat frontiera ilegal. Numai în luna iulie au fost peste 2.000 de oameni, potrivit cifrelor oficiale, dintre care majoritatea au cerut azil în Lituania.

„Acesta este un atac hibrid şi o utilizare sponsorizată de stat a migraţiei ilegale ca armă”, au scris Nauseda şi Jansa.

Ei spun că situaţia în cauză este un răspuns la susţinerea de către UE a opoziţiei democratice din Belarus şi la sancţiunile UE împotriva regimului autoritar de la Minsk. Slovenia exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

Citește și :  Ocean Viking a salvat aproape 200 de migranţi aflaţi pe ambarcaţiuni în primejdie în largul Libiei

Din cauza afluxului de migranţi, Lituania şi-a înăsprit recent reglementările privind azilul şi a început să ridice un gard la frontieră. Totuşi, din lipsa sârmei ghimpate, construcţia barierei de la frontieră a fost încetinită în ultima perioadă, scrie dpa.

În ultimele săptămâni, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX) a trimis deja grăniceri suplimentari şi echipament în ţara baltică.