DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a dat asigurări vineri că ţara sa va găsi o soluţie la criza refugiaţilor sirieni de pe teritoriul său, ”indiferent de opiniile UE şi ale ONU”, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Aoun s-a exprimat în cadrul unei întâlnirii cu o delegaţie ministerială a UE şi cu şeful misiunii UE de observatori la alegeri, potrivit biroului de presă al preşedinţiei libaneze.


Citește și : Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întâlni cu Kim Jong Un

Potrivit preşedintelui Aoun, criza refugiaţilor sirieni ”reprezintă o ameninţare existenţială pentru stabilitatea, independenţa şi suveranitatea Libanului”.

”Aşteptăm de la Uniunea Europeană să ne ajute să repatriem refugiaţii sirieni, să monitorizeze această acţiune şi să se asigure că ea este sigură, mai ales că guvernul sirian nu refuză întoarcerea lor, pentru a salva oraşe şi sate”, a explicat preşedintele libanez.

Michel Aoun a respins luna trecută o declaraţie comună ONU-UE în timpul conferinţei de la Bruxelles privind susţinerea viitorului Siriei şi a regiunii, precizând că ea conţine un apel voalat la naturalizare a refugiaţilor sirieni în Liban.

ONU, UE şi mari puteri ale lumii au avertizat recent că actualele condiţii din Siria ”nu sunt favorabile unei repatrieri voluntare în condiţii de siguranţă şi demnitate”.

Citește și : Spania : Parlamentul regional catalan a votat legea care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, în Liban se află peste un milion de sirieni care s-au refugiat din ţara lor răvăşită de război de când a izbucnit revolta împotriva preşedintelui Bashar Al-Assad în 2011, deşi mulţi cred că numărul real este mult mai mare.