DISTRIBUIȚI
AP

Şeful statului libanez Michel Aoun a înăsprit miercuri tonul la adresa Arabiei Saudite, pe care a acuzat-o că îl ţine în captivitate pe premierul Saad Hariri, care şi-a anunţat demisia la 4 noiembrie, la Riad, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Nimic nu justifică faptul că Saad Hariri nu revine după 12 zile. Prin urmare, îl considerăm ca fiind în captivitate şi deţinut, ceea ce contravine convenţiei de la Viena’ ce reglementează relaţiile diplomatice dintre ţări, este notat într-o postare pe Twitter ce raportează afirmaţiile preşedintelui Aoun.


Hariri a creat un şoc la 4 noiembrie anunţându-şi brusc, din capitala saudită, demisia, după ce a acuzat ‘controlul’ asupra ţării impus de Iran şi de aliatul libanez al acestuia, mişcarea Hezbollah.

De atunci, libertatea lui Hariri face obiectul unor intense speculaţii. Într-un interviu difuzat duminică, el a afirmat că este ‘liber’ în acţiunile sale.

‘Nu putem lua o decizie cu privire la o demisie care a fost prezentată în străinătate’, subliniază Aoun într-o postare pe contul său de Twitter.

‘Trebuie ca el să se întoarcă în Liban, fie pentru a-şi prezenta demisia, fie pentru a reveni asupra ei, fie pentru a discuta despre motivaţiile ei’, a mai precizat preşedintele libanez. ‘Nu mai putem aştepta şi pierde timpul, pentru că treburile statului nu pot fi paralizate’, a continuat Aoun.

În acelaşi timp, el s-a dorit încrezător în ceea ce priveşte economia ţării. ‘Nu vă fie frică, ţara este în siguranţă pe plan economic, financiar şi al securităţii’, a adăugat el.

Misterul este tot mai mare în ceea ce priveşte soarta lui Hariri, premierul demisionar promiţând că va reveni ‘foarte curând’ în ţara sa.

Demisia lui a fost percepută foarte repede drept un nou conflict între Arabia Saudită sunită, important susţinător al lui Hariri, şi Iranul şiit, mare aliat al Hezbollahului libanez.

Marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a ‘reiterat dorinţa ca Saad Hariri să se poată întoarce în Liban după cum a anunţat’.

De atunci, Franţa îşi întăreşte legăturile cu toţi actorii din regiune şi îşi multiplică iniţiativele pentru a încerca să obţină reîntoarcerea lui în Liban.