DISTRIBUIȚI
The National

Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat vineri procuraturii că este gata să dea o declaraţie în legătură cu explozia de acum un an de la Beirut, dacă va fi necesar, relatează Reuters, potrivit agerpres

„Nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de funcţie, şi nu se poate face dreptate decât prin intermediul instituţiilor judiciare specializate care oferă garanţii”, a declarat şeful statului într-o întâlnire cu procurorul de stat Ghassan Ouidat, a făcut cunoscut preşedinţia libaneză.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Explozia de la 4 august anul trecut din portul Beirut, provocată de o cantitate uriaşă de azotat de amoniu depozitată necorespunzător ani la rând, s-a soldat cu peste 200 de morţi, mii de răniţi şi distrugeri masive în capitala libaneză.

Ancheta lansată de judecătorul Tarek Bitar cu privire la deflagraţie a întâmpinat dificultăţi luna trecută, solicitările trimise parlamentului şi guvernului de a ridica imunitatea şi a permite audierea mai multor înalţi oficiali fiind respinse sau amânate.

Mulţi libanezi sunt nemulţumiţi că, după aproape un an de la tragedie, niciun înalt responsabil nu a fost tras la răspundere.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Influentul preşedinte al parlamentului Nabih Berri a afirmat joi că legislativul este gata să ridice imunitatea membrilor săi pentru a permite interogarea lor, dar nu a menţionat când sau cum s-ar putea produce acest lucru.