DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele libanez va conduce luni o reuniune a oficialităţilor din domeniul securităţii, după un sfârşit de săptămână marcat de confruntări între poliţişti şi manifestanţi soldate cu peste 500 de răniţi la Beirut, violenţe fără precedent pentru Liban, transmite AFP, potrivit agerpres.

Luni după-amiază, şeful statului libanez Michel Aoun va prezida o reuniune de securitate în prezenţa miniştrilor apărării şi afacerilor interne, dar şi a unor comandanţi de rang înalt din poliţie şi armată.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

Obiectivul este de a ”discuta despre evoluţiile în planul securităţii şi despre măsurile de luat pentru a păstra stabilitatea şi calmul în ţară”, potrivit agenţiei de presă ANI.

Cel puţin 546 de persoane – manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de ordine – au fost răniţi în violenţele produse sâmbătă şi duminică în centrul capitalei libaneze, potrivit bilanţurilor realizate de Crucea Roşie şi apărarea civilă libaneze.

Ziua de sâmbătă a cunoscut cele mai grave violenţe înregistrate după debutul, la 17 octombrie 2019, a mişcării de contestare care denunţă o clasă politică incompetentă şi coruptă, pe fondul crizei economice profunde.

Forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, activând tunurile cu apă contra manifestanţilor strânşi la intrarea pe un bulevard care duce către parlament.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei

Demonstranţii au lansat pietre, petarde şi focuri de artificii contra unui baraj al poliţiei care bloca artera rutieră respectivă. Unii manifestanţi au scos din pământ stâlpi ai unor panouri de semnalizare şi i-au folosit pe post de berbeci pentru a sparge barajul forţelor de ordine.

Criza socială este agravată şi de impasul politic din Liban. După demisia, la finalul lui octombrie, a premierului Saad Hariri sub presiunea străzii, guvernul său, mandatat cu gestionarea afacerilor curente, este acuzat de inerţie.

Hassan Diab, desemnat la 19 decembrie succesorul lui Hariri, nu a reuşit încă să-şi formeze echipa. Discuţiile cu principalele partide trenează, fiecare formaţiune dorind garanţii privind reprezentarea sa în viitorul guvern.