DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a ordonat miercuri anularea unor datorii în valoare de milioane de euro pentru familiile sărace, în speranţa de a atenua nemulţumirea socială şi de a evita noi manifestaţii, frecvente în ultimele luni în această ţară din Asia Centrală, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit preşedintelui kazah, aproape 255.000 de persoane – dintr-un total de circa 18 milioane de locuitori – ar urma să beneficieze de anularea datoriilor, în timp ce alte câteva sute de mii vor avea datoriile reduse.


Citește și : Merkel se arată deschisă unui compromis în problema alegerii liderului Comisiei Europene

Măsura, al cărei cost nu a fost dezvăluit, vizează cămine sărace şi familii numeroase.

Ea prevede de asemenea restricţii ce îi vizează pe creditori, care vor avea ”interdicţie de a da împrumuturi cetăţenilor al căror venit este inferior minimului vital”, precum şi controale suplimentare pentru ”acordarea de împrumuturi pentru consum negarantate”.

Alegerea lui Tokaev (66 de ani) în postul de preşedinte la începutul lui iunie a fost urmată de manifestaţii importante la apelul opoziţiei. Ele au condus la arestarea de către poliţie a peste 4.000 de persoane şi la condamnarea în justiţie a aproape o mie.

Adept al tranziţiei atent orchestrate după demisia surpriză, în martie, a fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus neîncetat această ţară din Asia Centrală de la independenţa sa în 1991 şi care deţine controlul mai multor instituţii-cheie, Tokaev a promis continuarea politicii mentorului său.

Citește și : Generele lui Trump va dezvălui partea politică a planului de pace pentru Orientul Mijlociu la ‘momentul oportun’

În februarie, Nazarbaev a demis guvernul în totalitate, făcându-l responsabil de faptul că nu a ştiut să diversifice o economie foarte dependentă de vastele sale resurse în hidrocarburi şi care suferă din cauza devalorizării monedei naţionale. El a promis atunci o serie de măsuri sociale pentru a atenua nemulţumirea crescândă a populaţiei.