DISTRIBUIȚI
Know Your Presidents

Preşedintele italian Sergio Mattarella a lansat luni un apel către partidele din axa guvernamentală să aprobe planul de relansare al Uniunii Europene pe fondul unei crize politice ce se prefigurează în Italia, au relatat luni mass-media italiene, citate de Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul premierului Giuseppe Conte, supus unei presiuni din partea partenerului său de coaliţie, partidul Viva Italia (centru), condus de fostul prim-ministru Matteo Renzi, riscă să fie dat jos săptămâna aceasta, în pline eforturi pentru contracararea pandemiei de COVID-19.


Citește și: Un an de la primul deces de coronavirus, anunțat oficial de China

Partidul lui Renzi pledează pentru schimbări radicale în planurile guvernului privind redresarea economiei.

Lucrurile s-ar putea tranşa într-un fel sau altul la reuniunea cabinetului de miniştri prevăzută pentru miercuri, când se aşteaptă ca premierul Conte să ceară sprijinul miniştrilor pentru planul său de redresare. Dacă cei doi miniştri care fac parte din Viva Italia refuză, premierul va trebui să meargă în parlament şi să încerce să găsească un nou consens, în caz contrar alegerile anticipate nu vor putea fi evitate.

Citește și: Petrecăreții care au sfidat pandemia, AMENDAȚI drastic la o petrecere din Belgia

Chiar dacă nu are atribuţii în a împiedica un partid să-şi retragă miniştrii, preşedintele italian poate încerca un exerciţiu de persuasiune morală.

Reuters nu a putut obţine deocamdată un punct de vedere de la biroul preşedinţiei italiene pe marginea acestui subiect.