DISTRIBUIȚI
Israel News Agency

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a respins, duminică, cererea de graţiere a sergentului Elor Azaria, condamnat în ianuarie la 18 luni de închisoare pentru uciderea unui atacator palestinian care era rănit şi nu mai reprezenta un pericol, relatează haaretz.com.

Potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale, Rivlin a luat decizia luând în calcul întregul conţinut al cererii, dar şi opiniile specialiştilor în legătură cu acest caz. În plus, preşedintele a ţinut cont şi de faptul că tribunalul militar care l-a condamnat pe Azaria a luat în calcul argumentele cu privire la circumstanţele atenuante, atunci când a decis condamnarea la 18 luni de închisoare.


În comunicat se menţionează şi că în septembrie, şeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eisenkot, a redus cu patru luni condamnarea lui Azaria. Reuven Rivlin consideră că orice altă reducere a pedepsei ar afecta imaginea şi puterea “Forţelor de Apărare Israeliene şi a statului Israel”.

Azaria se va prezenta peste trei luni în faţa unei comisii care va analiza posibilitatea eliberării sale.

Sergentul a început să-şi ispăşească pedeapsa la 9 august, după ce apelul său a fost respins de un tribunal militar.

În urmă cu câteva zile, ministrul Apărării, Avidgor Lieberman, i-a cerut preşedintelui Rivlin să îl graţieze pe Elor Azaria. Această solicitare a venit după ce Azaria a făcut o cerere de graţiere în octombrie, susţinând că nu s-a făcut dreptate în cazul său. Azaria afirmă că l-a împuşcat pe palestinian deoarece s-a simţit în pericol.

Sergentul Elor Azaria avea 19 ani, atunci când doi atacatori palestinieni au înjunghiat şi rănit un soldat israelian la un punct de control din localitatea Hebron, situată în sudul Cisiordaniei. Primul suspect palestinian a fost împuşcat în legitimă apărare şi a murit pe loc în timul atacului, în vreme ce al doilea a fost rănit şi nu mai reprezenta o ameninţare pentru soldaţii israelieni. Totuşi, Azaria s-a îndreptat spre atacatorul palestinian întins pe pământ şi l-a împuşcat pentru a doua oară cu scopul de a-l ucide.

Militarul a explicat ulterior că s-a temut că palestinianul are centură cu explozibili.

Acesta este un caz extrem de rar în justiţia israeliană, în care un soldat este condamnat pentru uciderea unui atacator palestinian.