DISTRIBUIȚI

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a vizitat miercuri lagărul de exterminare de la Jasenovac, considerat, potrivit AFP, echivalentul din Croaţia al celui de la Auschwitz, relatează AFP, potrivit agerpres.

Rivlin a cerut Croaţiei „să îşi accepte trecutul”. „Unii preferă să îşi suprime trecutul şi să îl considere o ‘gaură neagră’ care nu necesită niciun studiu sau nicio introspecţie”, a arătat preşedintele israelian. „Croaţia este capabilă să îşi accepte trecutul, iar a nu-l ignora este o obligaţie morală care constituie o componentă fundamentală a oricărei societăţi juste”, a adăugat el, insistând că o astfel de atitudine „va continua să reprezinte un element important al prieteniei dintre Croaţia şi Israel.


Citește și : Mike Pompeo: Statele Unite nu vor recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia

Rivlin a fost însoţit în vizita la Jasenovac de preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, care a declarat că „niciun obiectiv sau regim politic nu poate justifica crimele comise în numele său” şi a promis că se va îngriji de „memoria colectivă a crimelor comise aici”.

În ultimii trei ani, comunitatea evreiască, minoritatea sârbă şi asociaţiile antifasciste au boicotat ceremonia oficială anuală în memoria victimelor din lagărul de la Jasenovac, pentru a protesta faţă de indulgenţa cu care autorităţile croate tratează recrudescenţa ideologiei regimului ustaşilor din timpul celui de-al doilea război mondial, menţionează AFP. Asociaţiile victimelor au fost indignate în special de amplasarea în apropierea lagărului, în noiembrie 2016, a unei plăci comemorative cu sloganul ustaşilor „Za Dom Spremni” (Gata pentru Patrie).

La Jasenovac au fost ucişi 82.000 de oameni, potrivit muzeului lagărului; surse sârbe afirmă că au fost omorâţi 700.000, inclusiv cu cuţite, ciocane şi pietre. Muzeul Holocaustului din Washington consemnează un bilanţ de 100.000 de morţi.

Citește și : Următoarea întâlnire bilaterală Trump-Putin se amână pentru 2019 (John Bolton)