DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a condamnat partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi a lăudat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, pentru că se opune formaţiunii de extrema dreaptă, care a provocat îngrijorare în cadrul comunităţii evreieşti din Germania, relatează joi agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Salutăm şi apreciem atitudinea fermă a cancelarului Merkel împotriva AfD şi în lupta sa împotriva curentului neofascist care îşi înalţă capul în lume”, a declarat Rivlin într-o discuţie miercuri cu lideri evrei americani.


Unii dintre membrii AfD, partid care a obţinut la alegerile legislative de duminică 94 de locuri în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal), au fost acuzaţi de antisemitism.

Citeşte şi: Se limpezesc apele. Wolfgang Schaeuble va fi preşedintele Bundestagului, lăsând loc FDP-ului să preia Finanţele

”Aceste voci antisemite şi rasiste nu-şi au locul nici în Germania, nici în oricare altă parte a lumii”, a declarat preşedintele Israelului.

În Israel, unde amintirile despre ascensiunea regimului nazist în Germania în anii 1930 nu vor dispărea niciodată, rezultatele AfD în alegerii au provocat teamă în rândul politicienilor din opoziţie, chiar dacă unii israelieni de dreapta agreează poziţia antiimigraţionistă a AfD.

Într-o convorbire telefonică în această săptămână cu dna Merkel, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu a menţionat AfD, în schimb a condamnat antisemitismul ”din partea dreptei şi a stângii, precum şi din rândul unor elemente islamice”.