DISTRIBUIȚI

Un muzeu consacrat Holocaustului va fi construit în Salonic (nordul Greciei), omagiu pentru mii de evrei exterminaţi de fascişti, a anunţat marţi premierul grec Alexis Tsipras de pe viitorul şantier, în prezenţa preşedintelui israelian Reuven Rivlin, informează AFP, potrivit agerpres.

Germania şi Fundaţia armatorului grec Stavros Niarchos vor acoperi cea mai mare parte a costurilor construcţiei, oferind câte zece milioane de euro fiecare pentru acest muzeu ce va fi construit pe locul vechii gări din oraş, de unde plecau trenurile spre lagărul de concentrare Auschwitz, în Polonia.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Bugetul se ridică în total la 22 de milioane de euro, alţi donatori asigurând cele două milioane de euro rămase.

‘Muzeul Holocaustului este un omagiu adus celor 50.000 de evrei greci – tineri, copii, persoane în vârstă – din Salonic, exterminaţi în lagărele de concentrare’, a spus Alexis Tsipras. ‘Nimic şi nimeni nu este uitat, nici criminalii, nici victimele’, a adăugat el.

Construcţia muzeului, cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, va începe vara aceasta, iar lucrările se vor încheia până în 2020.

‘90% dintre evreii greci din Salonic au fost exterminaţi. Acest muzeu este un loc al memoriei şi mărturiei’, a subliniat la rândul său Reuven Rivlin, aflat de marţi în vizită oficială în Grecia.

Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

Rivlin şi Tsipras au plantat simbolic doi măslini în memoria victimelor pe locul parcului ce va fi amenajat alături de muzeu, pe o suprafaţă de patru hectare.

Numit ‘Ierusalimul Balcanilor’ la începutul secolului XX, din cauza numărului important de evrei ce locuiau aici – peste 50.000, adică în jur de o treime din populaţia de la acea dată -, Salonicul mai numără în prezent doar câteva sute de evrei.