DISTRIBUIȚI

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a pledat duminică pentru formarea unui guvern ”stabil” care să includă atât partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu cât şi partidul ”Albastru-Alb” condus de opozantul acestuia, Benny Gantz, după ce niciuna dintre aceste formaţiuni nu a obţinut majoritatea la scrutinul legislativ din 17 septembrie şi de asemenea niciuna nu a putut forma o coaliţie majoritară, ceea ce a condus la un blocaj politic, potrivit agerpres.

”Sunt convins că trebuie format un guvern stabil cu cele două mari partide”, a declarat Reuven Rivlin, citat de AFP. Preşedintele israelian a început consultările cu partidele politice pentru a desemna un premier care să încerca alcătuirea unei guvern care să poată obţine o majoritate în legislativ.


Citește și : Zece morți și 16 răniți după ce şoferul unui camion a pierdut controlul şi a intrat într-o mulţime în sudul Chinei

”Este voinţa poporului (…), nimeni nu doreşte alegeri pentru a treia oară”, a adăugat el despre scrutinul legislativ anticipat încheiat indecis, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile din aprilie, când Likud şi ”Albastru-Alb” au obţinut fiecare câte 35 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului, parlamentul israelian. Rivlin l-a mandatat atunci pe Netanyahu să formeze guvernul, dar acesta nu a reuşit să coaguleze o coaliţie, astfel că a preferat anticipatele desfăşurate pe 17 septembrie, la care partidul său, Likud, a obţinut 31 de mandate, faţă de 33 obţinute de partidul ”Albastru-Alb”.

Totuşi, dacă în final nici de această dată nu se va putea forma o majoritate, ar putea fi convocate din nou alegeri.

Citește și : Proteste în Hong Kong. Confruntări între manifestanţi şi poliţie