DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele israelian Reuven Rivlin i-a oferit marţi o scurtă lecţie de istorie despre Hitler liderului filipinez Rodrigo Duterte, care s-a comparat în trecut cu dictatorul nazist responsabil de Holocaust, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Hitler era de fapt diavolul în persoană’, el a fost ‘diavolul pe Pământ’, i-a spus Rivlin preşedintelui filipinez în cadrul întrevederii desfăşurate la Ierusalim.


Citește și : Venezuela: Rezervele internaţionale ale Banco Central au scăzut cu aproape 80% în ultimii 10 ani

Preşedintele israelian a adăugat că vizita de luni a lui Duterte la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim, ar trebui să-l facă să înţeleagă cât de sensibilă este orice referire la Hitler.

În septembrie 2016, Duterte s-a comparat cu Hitler pentru a-şi justifica metodele sângeroase de combatere a criminalităţii şi traficului de droguri, acţiuni soldate cu mii de morţi.

‘Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Ei bine, există trei milioane de drogaţi (în Filipine). Aş fi fericit să-i masacrez’, a spus el.

Potrivit istoricilor, şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Declaraţia preşedintelui filipinez a stârnit o profundă indignare pe plan internaţional. Duterte a fost nevoit să-şi ceară scuze şi a mers la o sinagogă câteva zile mai târziu.

Marţi, preşedintele filipinez părea foarte atent la afirmaţiile omologului său israelian, cu care a abordat apoi relaţiile comerciale cu Israelul şi livrarea de arme către Filipine.

‘Ne-aţi oferit un ajutor crucial’ în echipamente în timpul luptelor împotriva jihadiştilor în oraşul Marawi în 2017, a spus Duterte.

Citește și : Sebastian Kurz denunță ‘agresiunea rusă’ în estul separatist al Ucrainei

‘În privinţa echipamentelor militare, în special cele pentru colectarea de informaţii, instrucţiunile pe care le dau soldaţilor mei sunt: există o singură ţară de unde cumpărăm (…), Israelul’, a afirmat Duterte.

‘America este prietena noastră, dar ştiţi că ea vă va vinde ceva şi vă va servi pentru a vă subordona’, a adăugat el.

Opoziţia israeliană şi militanţii pentru drepturile omului au denunţat această vizită a lui Duterte din cauza metodelor sale brutale împotriva traficului de droguri şi a afirmaţiilor sale scandaloase. Ei au acuzat guvernul israelian că închide ochii la încălcările drepturilor omului de către liderul filipinez în numele unor interese comerciale.

Vizita de trei zile a lui Duterte în Israel s-ar putea încheia cu semnarea unor contracte substanţiale, într-un moment în care Manila planifică un program de modernizare a forţelor sale armate, în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Mai multe zeci de israelieni care se opun vânzării de arme către Filipine au manifestat în faţa reşedinţei preşedintelui Rivlin în timpul întâlnirii cu Duterte.

‘Protestăm împotriva implicării Israelului în crimele comise acolo (în Filipine)’, a afirmat avocatul şi militantul pentru drepturile omului Itay Mack.

Duterte urmează să depună miercuri la Rishon LeZion (centru) o coroană de flori la monumentul ridicat ca omagiu la decizia Filipinelor de a oferi adăpost pentru 1.300 de evrei care fugeau de Holocaust. Apoi, el va pleca în Iordania.