DISTRIBUIȚI
Israel Hayom

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a deschis joi la Ierusalim ceremoniile de comemorare a Holocaustului citind o notă manuscrisă a unui soldat al Armatei Roşii care a văzut ororile din lagărul de la Auschwitz la eliberarea acestuia cu 75 de ani în urmă, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.

”Lumea suspină pentru atrocităţile suferite de acele victime”, a spus preşedintele israelian în limba ebraică la Memorialului Victimelor Holocaustului Yad Vashem, citind din relatarea soldatului.


Citeşte şi: Tragedie aviatică în Australia. Un avion plin cu americani S-A PRĂBUŞIT!

”În numele poporului evreu (…), vă mulţumesc pentru solidaritatea dumneavoastră”, le-a transmis Reuven Rivlin celor circa 50 de lideri reuniţi la eveniment. ”Vă mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră faţă de memoria Holocaustului, faţă de cetăţenii lumii care cred în libertate şi în demnitate umană”, a adăugat el.

Preşedintele israelian a avertizat totodată asupra pericolelor antisemitismului, pe care l-a descris drept o ”boală cronică”. Dar ”statul Israel nu este o victimă”, a continuat el, promiţând că Israelul va fi mereu o garanţie pentru securitatea evreilor.

Despre antisemitism a vorbit la aceeaşi ceremonie şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a descris regimul iranian drept ”cel mai antisemit regim al planetei”.

”Sunt îngrijorat că încă nu vedem o poziţie unită şi hotărâtă împotriva celui mai antisemit regim al planetei. Un regim care caută la vedere să obţină arme nucleare şi să anihileze singurul stat evreu”, a spus Netanyahu în faţa celor prezenţi.

Citeşte şi: Yad Vashem, Memorialul din Ierusalim al victimelor Holocaustului

”Israelul îi salută pe preşedintele (american Donald) Trump şi pe vicepreşedintele Pence pentru lupta împotriva tiranilor de la Teheran”, a adăugat premierul israelian în faţa aceleiaşi audienţe, din care face parte şi vicepreşedintele SUA, Mike Pence.

Forumul liderilor internaţionali, organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului (World Holocaust Forum Foundation), în cooperare cu Centrul de Comemorare a Holocaustului – Yad Vashem, se desfăşoară la Ierusalim sub auspiciile preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, şi se va concentra pe consolidarea angajamentului global faţă de memoria Holocaustului şi a luptei la nivel mondial împotriva antisemitismului şi a rasismului.