DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi că yemeniţii îi vor face pe „agresori” să-şi regrete acţiunile, într-un discurs difuzat de televiziunea de stat, în timp ce coaliţia condusă de Arabia Saudită şi-a intensificat raidurile asupra capitalei yemenite Sanaa, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Yemenul va fi eliberat din mâinile agresorilor şi poporul devotat din Yemen îi va face pe agresori să regrete” acţiunile lor, a declarat Rohani, la o zi după moartea fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh, survenită la câteva zile după ruperea alianţei sale cu rebelii houthi, susţinuţi de Iran.


Citeşte şi: Fiul preşedintelui yemenit ucis JURĂ răzbunare: ‘Va fi iadul răsunând în urechile Iranului’

Iranul, care îi sprijină pe rebelii houthi, denunţă cu regularitate bombardamentele efectuate de Arabia Saudită şi coaliţia sa împotriva acestei ţări din 2015.

Riadul şi Teheranul, „cei doi grei” ai regiunii, au viziuni opuse în mai multe dosare, între care războiul din Yemen.

La rândul său, generalul Mohammed Ali Jafari, comandantul şef al Gardienilor revoluţiei, armată de elită iraniană, i-a denunţat pe „trădători saudiţi care încearcă să creeze insecuritate în ţările din regiune la ordinele şi cu sprijinul SUA şi poziţionându-se de partea israelienilor”, a relatat agenţia Fars.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

Potrivit acestuia, tentativa unui puci împotriva Ansarullah (mişcarea rebelilor houthi) „a fost înăbuşită în faşă”.

Media iraniene afirmă de mai multe zile că fostul preşedinte Saleh a încercat un puci împotriva foştilor săi aliaţi houthi cu sprijinul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite (EAU).