DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a criticat, duminică, „unilateralismul” Statelor Unite în legătură cu retragerea din acordul nuclear cu Teheranul şi a declarat că apreciază eforturile Chinei şi Rusiei de a-l menţine, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Eforturile Statelor Unite de a-şi impune politicile asupra altora se extind ca o ameninţare pentru toţi”, a declarat Rouhani la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), o grupare de securitate regională condusă de China şi Rusia în care Iranul are statutul de observator, desfăşurat în oraşul port Qingdao din estul Chinei.


Citește și : Summitul G7 s-a încheiat cu un „acord de a fi în dezacord” între SUA și parteneri (EFE)

„Exemplul recent al unui astfel de unilateralism şi al sfidării deciziilor comunităţii internaţionale de către guvernul SUA este retragerea din JCPOA”, a spus el, referindu-se la acordul nuclear cu numele său oficial, Joint Comprehensive Plan of Action.

Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale impuse Teheranului. În schimb, Iranul a fost de acord să-şi restricţioneze activităţile nucleare, mărindu-se timpul de care ar avea nevoie pentru producţia unei bombe atomice dacă ar alege să facă acest lucru.

De când preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite luna trecută, numind acordul profund defectuos, statele europene au încercat să asigure că Iranul obţine suficiente beneficii economice pentru a-l convinge să rămână în acord.

Citește și : Trump a plecat la finalul summitului G7 către Singapore pentru summitul cu Kim

Preşedintele chinez Xi Jinping, vorbind dupa Rouhani, şi-a exprimat „regretul” că Washingtonul s-a retras din
acordul nuclear.

„China doreşte să colaboreze cu Rusia şi alte ţări pentru a păstra JCPOA”, a spus Xi.