DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele iranian Hassan Rohani a sosit marţi dimineaţa la Kermanshah, capitala provinciei cu acelaşi nume lovită duminică de un puternic seism, unde a promis că statul va răspunde ‘cât mai repede posibil’ aşteptărilor victimelor acestei catastrofe, informează AFP, potrivit agerpres.

Vestul provinciei Kermanshah, care se învecinează cu Irakul, a fost lovit duminică seara de un puternic seism. Cutremurul, care a fost resimţit în toată partea vestică a Iranului, s-a soldat cu 423 de morţi şi 7.370 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial al Teheranului. În Irak, autorităţile au numărat 8 morţi şi 336 de răniţi.


Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

‘Vreau să-i asigur pe toţi cei care suferă că guvernul a început să acţioneze cu toată puterea şi depune eforturi pentru a rezolva această problemă cât mai repede posibil’, a declarat preşedintele Rohani la coborârea sa din avion, pe aeroportul din Kermanshah (420 de km sud-vest de Teheran), la puţin timp după orele 09:30 (06:00 GMT).

În ceea ce priveşte reconstrucţia, ‘le cer tuturor responsabililor guvernamentali, tuturor liderilor militari, tuturor societăţilor de caritate şi organizaţiilor non-guvernamentale să ajute Fundaţia pentru locuinţe şi să nu facă nimic separat’, a adăugat Rohani.

Organism caritabil semi-public, Fundaţia pentru locuinţe a fost înfiinţată de ayatollahul Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran. Obiectivul său principal este de a ajuta cât mai mulţi năpăstuiţi să-şi găsească adăpost.