DISTRIBUIȚI
misiones.minrex.gob.cu

Preşedintele iranian Hassan Rohani a prezentat duminică în Parlament un ”buget de rezistenţă”, de 39 de miliarde de dolari, pentru anul fiscal care începe în martie 2020, în condiţiile sancţiunilor impuse de Statele Unite care sufocă economia ţării, relatează AFP, scrie news.ro .

„Anul viitor, ca şi în anul în curs, bugetul nostru va fi unul de rerzistenţă şi de perseverenţă în faţa sancţiunilor”, a declarat Rohani, citat de postul public de radio din Iran.


Citește și : Incident armat în apropierea Palatului prezidențial de la Ciudad de Mexico – Patru morți

Preşedintele a adăugat că ”acest buget anunţă lumii că în pofida sancţiunilor suntem în măsură să gestionăm ţara, în special în sectorul petrolier”.

Bugetul anului fiscal care va începe în martie 2020 a fost anunţat cu câteva săptămâni după o creştere puternică a preţurilor carburanţilor, care a declanşat la jumătatea lunii noiembrie manifestaţii marcate de violenţe şi victime omeneşti.

Rohani a explicat majorarea prin faptul că statul nu a avut altă soluţie pentru a ajuta familiile cu venituri mici şi medii, care suferă din cauza situaţiei economice provocată de sancţiunile americane.

În discursul susţinut duminică în Parlament, Rohani a anunţat o majorare de 15% a salariilor din sectorul public.

Citește și : Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul nuclear convenit în 2015 de puterile occidentale cu Iranul şi reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului au aruncat economia ţării într-o recesiune gravă.

Fondul Monetar Internaţional estimează că PIB-ul iranian se va contracta în acest an cu 9,5%.