DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că omologul său american Donald Trump nu poate provoca prăbuşirea acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, printre care şi SUA, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Acordul nuclear nu se va prăbuşi (…) Cei care speră că Trump va provoca prăbuşirea lui se înşală’, a declarat preşedintele Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat.


Citeşte şi: Cea mai nouă şi mai modernă navă de război britanică are o crăpătură prin care ia la bord 200 de litri de apă pe oră

O lege îl obligă pe preşedintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul îşi respectă angajamentele prin care a fost de acord să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale, şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul naţional al Statelor Unite.

Preşedintele american Donald Trump a dat o lovitură puternică acestui acord la 13 octombrie, refuzând să certifice respectarea de către Teheran a prevederilor documentului, în pofida concluziilor inspectorilor internaţionali.

Congresul american avea termen până la mijlocul lunii decembrie pentru a decide dacă va restabili sancţiunile ridicate în baza acordului semnat în iulie 2015 între marile puteri şi Iran. Legislativul a lăsat însă să treacă termenul şi a retrimis astfel mingea în terenul lui Trump, care trebuie să decidă până la mijlocul lui ianuarie dacă vrea să continue să ridice sancţiunile energetice aplicate Iranului.

Iranul a declarat că va respecta termenii acordului atât timp cât şi ceilalţi semnatari o vor face, dar că îl va ‘rupe în bucăţi’ dacă SUA se vor retrage.