DISTRIBUIȚI

Preşedintele indonezian Joko Widodo, care prezidează grupul G20, a început o călătorie care îl va purta la Kiev şi Moscova, într-un rol în mare parte auto-asumat de negociator de pace între cele două state, transmite miercuri dpa, potrivit agerpres.  

Widodo a pornit în această călătorie după ce a fost prezent la summitul G7 din Bavaria în calitate de invitat. El a zburat cu avionul în Polonia, de unde marţi seară a continuat drumul spre Kiev cu trenul.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

‘De pe peronul 4 al gării Przemysl Glowny din oraşul Przemysl, Polonia, la ora 9 seara, eu şi un anturaj restrâns am luat un tren spre Kiev, Ucraina. Am început această misiune de pace cu bune intenţii. Să sperăm că lucrurile vor merge mai uşor’, a scris el pe Twitter.

Widodo, care va fi gazda summitului G20 programat în Bali în noiembrie, a spus în această săptămână că îl va îndemna pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie de acord cu negocieri de pace şi a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului, într-o tentativă de a evita o criză alimentară mondială.

‘Misiunea mea este să-i adresez un apel preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să deschidă spaţiu pentru dialog în contextul păcii, pentru a construi pacea, pentru că războiul trebuie să înceteze şi lanţul de aprovizionare alimentar trebuie să fie reactivat’, a explicat preşedintele indonezian.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Widodo, care urmează să ajungă joi în Rusia, a mai spus că îl va îndemna pe Putin ‘să deschidă spaţiul pentru dialog şi, cât mai curând posibil, să pronunţe o încetare a focului şi să oprească războiul’.

În aprilie, Widodo a anunţat că i-a invitat atât pe Zelenski, cât şi pe Putin să participe la summitul din Bali.