DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat joi că i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin un mesaj din partea liderului ucrainean Volodimir Zelenski, fără a dezvălui conţinutul acestui mesaj, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

„Am transmis un mesaj din partea preşedintelui Zelenski preşedintelui Putin”, a spus Widodo, după o întrevedere cu omologul său rus la Moscova, potrivit unei traduceri în rusă a afirmaţiilor sale.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

„Mi-am exprimat dorinţa de a ajuta la stabilirea unei comunicări între cei doi lideri”, a precizat preşedintele indonezian, subliniind că este important să se ajungă la o soluţie paşnică în Ucraina. „Indonezia nu are alt interes decât acela ca războiul să se încheie cât mai repede posibil”, a adăugat Widodo, îndemnând toţi liderii mondiali „să facă să renască spiritul de cooperare”.

„Chiar dacă situaţia este în continuare complicată, trebuie să avansăm spre o reglementare şi să începem un dialog”, a mai spus Widodo, care a fost primit la Kremlin la o zi după vizita sa în Ucraina.

De asemenea, Widodo a declarat că Indonezia va continua cooperarea cu Rusia.

La rândul său, Vladimir Putin i-a mulţumit lui Widodo pentru „discuţii productive”, declarându-se „convins” că acordurile la care s-a ajuns joi în timpul acestor discuţii vor contribui la întărirea parteneriatului ruso-indonezian.

Potrivit lui Putin, Rusia va aproviziona Indonezia cu îngrăşăminte şi îşi va onora toate obligaţiile contractuale privind livrările de resurse energetice, produse alimentare şi fertilizatori în străinătate.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

 

Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei şi i-a adresat lui Putin invitaţia pentru summitul G20 înaintea lansării invaziei ruse în februarie, iar apoi a rezistat în faţa presiunilor statelor occidentale, inclusiv ale SUA, de a revoca această invitaţie. Aceste presiuni au condus pe de altă parte şi la invitaţia pe care Joko Widodo i-a adresat-o lui Volodimir Zelenski de a participa la summitul din 15-16 noiembrie.