DISTRIBUIȚI
celag

Preşedintele Guatemalei a cerut SUA să dea dovadă de fermitate faţă de migraţia clandestină la frontiera mexicană, afirmând că „mesajele umanitare” ale administraţiei Biden sunt responsabile de afluxul migranţilor, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

„Mesajele umanitare au fost deformate aici de către traficanţi”, grupuri criminale care organizează imigraţia clandestină, a subliniat Alejandro Giammattei într-un interviu acordat postului de televiziune american Fox News, difuzat miercuri seara.


Citește și : Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

„Ei au spus că vor promova reunificarea familiilor, deci traficanţii au sosit şi au dus copii şi adolescenţi spre SUA. Frontierele au fost luate cu asalt”, a continuat şeful statului guatemalez. „Acesta este motivul pentru care am sugerat SUA să-şi clarifice mesajul”, a adăugat el.

Alejandro Giammattei a salutat totuşi afirmaţiile ferme ale vicepreşedintei Kamala Harris, care s-a aflat luni în Guatemala City în prima sa vizită peste hotare în această calitate. Ea s-a deplasat apoi în Mexic.

„Vicepreşedinta a trimis ieri (marţi – n.r.) un mesaj foarte clar: Nu veniţi, pentru că nu vă vom lăsa să intraţi”, a adăugat el.

Responsabilă de dosarul imigraţiei clandestine, Kamala Harris este ţinta criticilor republicanilor, care au acuzat-o că nu ia suficient de în serios „criza” migraţiei şi care au calificat turneul său în America Centrală drept o „ocazie ratată”.

Citește și : Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

Numărul migranţilor fără documente opriţi la frontiera între Mexic şi SUA a atins în aprilie cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani. Printre cei peste 178.600 migranţi, între care minori veniţi singuri, 82% veneau din Mexic şi din „triunghiul nordic” al Americii Centrale – Guatemala, Honduras şi Salvador.