DISTRIBUIȚI
dpa

Drepturile omului şi regulile stabilite de Naţiunile Unite sunt fundamentul ordinii internaţionale, a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier într-un discurs susţinut în faţa studenţilor în timpul vizitei sale în China, relatează dpa, potrivit agerpres.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului adoptată de ONU în urmă cu 70 de ani a fost ‘un noroc neaşteptat în istorie”, a spus el la Universitatea Sichuan din oraşul Chengdu, conform unei copii a discursului său.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Însă Steinmeier a evitat să facă referire la acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului care i se aduc Chinei. Beijingul este acuzat că îi persecută pe activiştii politici şi minoritatea musulmană.

Preşedintele Germaniei se află într-o vizită de stat de şase zile în China, care este cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Deplasarea sa vine după vizita cancelarului Angela Merkel din luna mai şi vizita ministrului de externe Heiko Mass din luna noiembrie.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Făcând referire la trecutul nazist al Germaniei şi la represiunea din Germania de Est comunistă de după Al Doilea Război Mondial, Steinmeier a spus că germanii au devenit „foarte sensibili şi atenţi” la ce s-a întâmplat cu cei care nu au fost de acord cu liderii ţării.

Germania a fost întotdeauna „îngrijorată şi alarmată când libertăţile personale sunt încălcate”, a spus el.

China şi Germania trebuie să colaboreze pentru a apăra ordinea internaţională, „de la comerţ până la protejarea mediului”, a declarat Steinmeier.