DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită în Japonia, a respins miercuri într-un discurs la Tokyo existenţa unor semne de relaxare a tensiunilor în Peninsula Coreea înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, informează dpa.

Preşedintele german a avertizat asupra unor „aşteptări nerealiste” că Phenianul ar relaxa tensiunile şi a adăugat că, după atitudinea conciliantă, Coreea de Nord ar putea reveni în curând la obişnuita sa poziţie beligerantă, conform agerpres.


„Trebuie să aşteptăm şi să vedem ce strategie urmează Coreea de Nord”, a declarat Steinmeier, referindu-se la decizia Phenianului de a trimite sportivi, majorete şi oficiali la Olimpiada de Iarnă de la Pyeongchang.

Citește și : OIAC va studia toate ”alegaţiile credibile” privind utilizarea de arme chimice în Siria

Această schimbare de poziţie intervine după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut un gest rar oferind o ramură de măslin Seulului în discursul său de Anul Nou.

„Dacă acesta este un semn al dorinţei de a începe negocieri substanţiale, vom vedea. Nu ar trebui să cădem pradă unor aşteptări nerealiste”, a pus în gardă preşedintele german într-o conferinţă de presă la Clubul Corespondenţilor Străini la Tokyo.

„Există posibilitatea ca Nordul să revină la practicile sale obişnuite” de a pune în pericol Coreea de Sud şi Japonia, precum şi Statele Unite, a mai spus el.

Steinmeier, un fost ministru german de externe, a subliniat că programul nuclear al Phenianului ameninţă nu numai Asia de Est, dar şi întreaga lume.

„Din punctul meu de vedere mesajul este clar. Coreea de Nord este capabilă şi dispusă să-şi folosească arsenalul nuclear ca pe un mijloc de descurajare şi să semene teama în regiune”, a spus preşedintele german.

„Tensiunile au crescut, cu o retorică puternică din alte capitale”, a adăugat el, aparent referindu-se la declaraţiile preşedintelui SUA Donald Trump.

Steinmeier consideră că China şi Rusia pot juca un rol important în denuclearizarea Peninsulei Coreea.

„Influenţa Chinei asupra Coreei de Nord este încă aparent un atu şi nu o răspundere pentru Beijing. Va fi imposibil să se ajungă la pacea regională fără China în primul rând”, a declarat el, adăugând că „trebuie să implicăm Rusia şi China”.

Mai înainte în aceeaşi zi, Steinmeier şi soţia sa Elke Budenbender s-au întâlnit cu împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko la Palatul Imperial.

Cuplul german va participa vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, după încheierea vizitei lor de două zile în Japonia.