DISTRIBUIȚI
Europe1

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat marţi într-o conferinţă de presă, cu ocazia Adunării Generale a ONU, că liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, este un criminal, transmite AFP. 

„Bashar al-Assad este un criminal, va trebui să fie judecat şi să răspundă pentru crimele sale în faţa justiţiei internaţionale”, au fost cuvintele lui Macron. El a precizat că poporul sirian este cel care trebuie să îşi aleagă liber viitorul conducător.


Îndepărtarea de la putere preşedintelui Siriei nu este însă o condiţie prealabilă pentru negocierile de pace în Siria, a mai declarat şeful statului francez. În discursul său din plenul Adunării Generale, el a a apreciat că negocierile de la Astana pentru soluţionarea conflictului din Siria, cu participarea Rusiei, a Iranului şi a Turciei, au permis încheierea au înlocuit practic procesul de pace eşuat coordonat de Naţiunile Unite, dar nu sunt adecvate. Prioritatea Franţei, care va prezida în octombrie Consiliul de Securitate al ONU, va fi asigurarea accesului ajutoarelor umanitare şi medicale pe tot teritoriul Siriei, a anunţat Macron.