DISTRIBUIȚI
yle.fi

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö, conservator proeuropean, care a demonstrat că poate păstra relaţii bune atât cu Washingtonul, cât şi cu Moscova, este marele favorit la alegerile care vor avea loc duminică, scrie AFP.

Liderul, care aspiră la un al doilea mandat, se bucură de o mare popularitate în rândul electoratului: la finalul anului 2017, conducea în sondaje cu 80%. Potrivit acestora, va câştiga alegerile din primul tur, potrivit news.ro .


După victoria în faţa ecologistului Pekka Haavito, în 2012, Niinistö, în vârstă de 69 de ani, s-a rupt de partide pentru a se plasa desupra luptelor politice şi a se dedica misiunii sale principale: de a situa Finlanda sub scutul de protecţie al SUA, fără a strica relaţiile cu vecinii ruşi.

Citește și : EXPLOZIE puternică la Kabul. Cel puţin 17 victime

Ultimele sondaje, publicate joi, arătau că Niinistö va obţine între 58 şi 63% dintre voturi, plasându-se cu mult înainte adversarilor. Următorul candidat plasat în sondaje este Pekka Haavisto, care ar obţine doar 13 – 14% din sufragii.

Sauli Niinistö este preşedintele cel mai popular în Finlanda după Urho Kekkonen (1956-81) şi înaintea mareşalului Mannerheim, erou în războaiele împotriva armatelor sovietice.

Niinistö s-a născut în august 1948, în Salo, sudvestul Finlandei. A fost, mai întâi, avocat, după care s-a dedicat politicii, alăturându-se partidului conservator.

A fost ministru al justiţiei în anii 1995 şi 1996, după care al Finanţelor, între 1996 şi 2003, perioadă în care şi-a ajutat ţara să iasă din recesiunea de la finalul anilor 1990 şi să intre în zona euro.

Între 2007 şi 2011 a fost preşedintele Parlamentului, unde unii deputaţi l-au acuzat că este arogant, o trăsătură pe care mulţi alegători o consideră indispensabilă pe scena internaţională.

Viaţa lui personală a fost destul de agitată: tată a doi copii, în 1995 şi-a pierdut soţia într-un accident de trafic. În 2004, a supravieţuit tsunamiului care a lovit Thailanda şi i-a salvat viaţa fiului său mai mic, urcându-se într-un copac. Celălalt copil al lui reuşise să urce pe acoperişul hotelului.

Preşedintele a avut o relaţie amoroasă cu o deputată, fostă regină a frumuseţii, iar în 2009 s-a căsătorit cu Jenni Haukio, consilier în partidul său pe probleme de presă, care este cu 29 de ani mai tânără decât el.